Elfelejthetetlen hagyomány

2018.04.02

Van akiknek fontosak a hagyományok. A következő cikkben egy kicsit visszatekinthetünk a múltba és átélhetjük a jelen pillanatait is. 

Magyarországon a 17. századtól van arra "bizonyítékunk", hogy ez a hagyomány már akkor is létezett. Húsvét hétfőn a szokás szerint a fiúk egy jó nagy vödör vízzel locsolják meg a lányokat, annak érdekében, hogy az év hátra lévő részében el ne hervadjanak.

Mennyit is változott a hagyomány a 17. századtól?

 Ugyan azt a célt szolgálja most is, de sokkal kevesebb férfi járja kora reggeltől délutánig azokat a házakat, ahol ismerős lányok, nők várják őket. A mai locsolás mégis sok mindenben eltér a régi időkben lévő "öntözésektől". Egyrészt kevesen tartják már meg a mai világban ezt az elfelejthetetlen hagyományt, főleg a nagyobb városokban. A kisebb falvakban, esetleg városokban próbálják életben tartani őseinktől átvett szokást. Másrészt már nem (csak) vödör vízzel és versekkel locsolnak a fiatal férfiak/gyerekek, hanem kölnivel, parfümmel is. Még a nagymamáink idejében a kutakhoz vitték őket és vödörszámmal hozták a vizet rájuk.

 Ha belegondolunk abban, hogy most "csak" kölnivel locsolnak meg minket, akkor mindenki azt gondolja, hogy sokkal jobban járunk így. De milyen nagy élmény lehetett az, amikor a férfiak felkeltek és járták a házakat, és egy lány sem úszhatta meg az ő vödör vizét.

A férfiak megajándékozása a mai napig változatlanul fennmaradt, a lányok szép hímes tojást készítettek, készítenek a legényeknek.

Réges régen még a világháborúk előtt a lányoknak is volt alkalmuk a férfiaknak visszaadni a húsvét hétfői locsolkodást. Ugyanis az ezt követő napon ők önthették le őket, de sajnos ez megszakadt a két világháború között. 

Ne engedjük el a múltból kapott emlékeinket, hanem őrizzük meg őket, és adjuk tovább, ameddig csak tudjuk, mert nem veszhetnek el azok az értékek, amiket őseink hagytak ránk.

"Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által." - Szajbély Mihály